fbpx

Göra en billig hemsida

Har du inte råd att investera i en professionell webbyrå eller webbutvecklare för att komma igång med en hemsida? Vill du snabbt komma igång med en hemsida?

Då är denna artikel för dig!

I dagsläget finns det flera onlinetjänster som erbjuder på ett enkelt och smidigt sätt att göra en hemsida näst intill gratis.
Har du ett litet företag med begränsad budget eller vill starta ett hobbyprojekt, då är dessa alternativ en bra början. 

Domän

Först och främst behöver ni köpa en domän (namnet på hemsidan) och det kostar runt 149:-/år. Men många erbjuder första året gratis eller några kronor. Men även så erbjuder vissa av hemsidebyggarna i deras tjänster. 

Domänen är endast en adress och har ingen information i sig. Då behöver du en server eller ett webbhotell som din hemsida ska sparas på. Finns tjänster som hjälper dig med allt detta så du behöver inte bli orolig.
Men vill du ha så billigt som möjligt får du göra detta själv. 

Webbhotell/server

Det finns en uppsjö av olika webbhotell ute på marknaden och egentligen är det att du hyr in dig på deras servrar. De billigaste priserna ger svag prestanda då ni är många som delar på samma server och dess kapacitet. En delad server kan kosta dig ca 99:-/månad.
Detta räcker gott och väl för en simpel hemsida med lite information som man inte har så höga krav för. Men beräknar ni att har mycket besökare eller ska ha en webbshop bör ni ha hyra en egen server.

Hemsidebyggare

Återigen finns det flertalet olika byggare. De flesta använder sig av månadsbetalningar utan startavgift. Det kan låta lockande att man kommer igång snabbt med en relativt bra hemsida, men i långa loppet kan det bli en dyr affär, speciellt om man vill skala upp hemsidan.

Wix.com

En smidig och lättförstådd hemsidebyggare som är drag-and-drop baserad och du behöver inte kunna någon kod alls för att göra en bra hemsida. Finns ett stort urval av färdiga teman som ser bra ut.

Billigaste abonnemanget : 5.5£ (ca 55:-/månad) detta har reklam från Wix på sidan.
Utan reklam: 10£ (ca 100:-/månad) det är ett baspaket utan några speciella funktioner och finns reklam-banners på hemsidan.

Squarespace.com

På några sekunder kan du välja ett tema som passar ert företag och sedan är du igång. Det är lite svårt att se priserna då de erbjuder gratis prövotid, det kan upplevas lite missvisande. Designverktygen är ganska begränsade men lätta att förstå.

Billigaste abonnemanget: 23$ ( ca 230:-/månad)

WordPress.com

/sp

Viktigt att känna till att detta är inte WordPress (det kända CMS systemet) officiella hemsida, den heter wordpress.org. Detta är wordpress hosting-hemsida där du kan göra en wordpress-lik hemsida, till ett abonnemangspris.

Billigaste abonnemanget: 90:-/månad
Finns en gratisversion med reklam.

Webflow

En ganska ny tjänst men vunnit stor marknad på deras olika design funktioner och animationer. Lite högre inlärningskurva men finns färdiga teman att välja ifrån. Den har blivit många designers favorit och fortsätter att växa.

Billigaste abonnemanget: 14$ ( ca 140:-/månad)
Finns en gratisversion med deras domän och begränsade funktioner.

Webbhotellens egna hemsidebyggare

Flera webbhotell erbjuder egna byggare till vissa abonnemang hos dem. Dessa brukar vara väldigt basala och begränsade. Men kan även vara ett billigt alternativ att komma igång med en hemsida.
Exempel på webbhotell som erbjuder detta är One.com och Godaddy.com

Fördelar och nackdelar

Det kan vara lockande att komma igång snabbt med en hemsida för några hundralappar utan att behöva tänka på så mycket framöver.

Fördel:

– Billigt och lätt att börja
– Färdiga mallar som ser OK ut
– Avsluta när du vill

Nackdel:

– Begränsade möjligheter till design
– Begränsade funktioner
– Höga kostnader om man vill skala upp
– Dålig prestanda och hastighet på sidan
– Kan bli dyrt i längden

Efter erfarenheter med företag som har använt sig av billigare hemsidebyggare är att när de vill gå vidare eller utveckla sin hemsida är de begränsade och bakbundna. Hemsidebyggaren stödjer inte de funktionerna som de vill ha eller den designen som de vill uppnå.
Vill du jobba aktivt med SEO (sökmotorsoptimering) på din hemsida har vissa av dessa tjänster begränsade eller inga verktyg alls att implementera. 

Slutsats

Har du en begränsad budget och du behöver en snabb och helt duglig hemsida till ditt företag eller hobby-verksamhet. Då är det perfekt med en av dessa hemsidebyggare, förutsatt att du inte är så beroende av hemsidan för din affär.

Men är din hemsida navet i din affär, den ska konvertera kunder och ha speciella funktioner. Känn till begränsningarna i dessa tjänster och att i framtiden kan ni hamna i en återvändsgränd. En egen hemsida äger du, du har full kontroll över koden, kan flytta runt den till vilken server du vill. Design möjligheterna är i princip oändliga och i längden blir hemsidan billigare utan några dyra månadskostnader.

Ett exempel. Ett företag har en hemsida som erhåller gruppresor till olika platser. De vill uppgradera till att acceptera bokningar via deras hemsida, deras nuvarande tjänst erbjuder inte detta förutom att de uppgraderar till ett annat paket. Detta paket kostar ca 2000:- mer i månaden. Det kommer bli väldigt dyrt i längden.

Behöver du hjälp?

Vi erbjuder gratis konsultation och är väldigt öppna och transparenta i våra råd. Vi vill det bästa för våra kunder (och förhoppningsvis kommande kunder) och har alltid kundens bästa i åtanke.

Efter en analys av ert företag och vilka mål ni har med er kommande hemsida (eller uppgradering av nuvarande) ger vi er en passande lösning. Den lösningen som gynnar ert företag mest kommer gynna oss mest i slutändan.

Tveka inte att höra av er till oss för rådgivning.

/Teamet på Joart.se

Innehållsförteckning