Att skapa en ny hemsida kan vara en spännande och utmanande process. Det finns två huvudsakliga sätt att gå tillväga – antingen att använda ett så kallat CMS (Content Management System) eller att koda från grunden. Båda metoderna har sina för- och nackdelar, så det är viktigt att förstå skillnaderna innan man bestämmer sig för vilken metod man ska använda.
CMS
Om du väljer att använda ett CMS för att skapa din nya hemsida, kommer du att få tillgång till ett färdigt system som gör det enkelt för dig att lägga till och hantera innehåll på din hemsida. Detta innebär att du inte behöver koda allt från grunden, vilket kan vara en stor fördel om du inte har någon erfarenhet av webbutveckling. Dessutom finns det många CMS-verktyg där ute, så du kan enkelt hitta ett verktyg som passar dina behov och din budget. Här är några exempel på kända CMS:
- WordPress
- Joomla
- Drupal
- Magento
- Shopify
- Squarespace
- Wix
- Weebly
- Ghost
Ha i tanken att det finns många olika CMS att välja mellan och det kan variera vilka som är populära i olika länder och inom olika branscher. Det är alltid en bra idé att undersöka vilket CMS som passar dina behov bäst innan du väljer ett att använda. WordPress är störst i dagsläget med över 60% marknad över alla CMS.
Fördel med CMS
Om du väljer att använda ett CMS, så är det enkelt att komma igång. De flesta CMS är användarvänliga och har en intuitiv gränssnitt som gör det lätt att lägga till och redigera innehåll. Du behöver inte kunna koda för att använda ett CMS, så det är ett bra val för nybörjare. Dessutom finns det många olika teman och tillägg som du kan ladda ner och använda för att skapa en snygg hemsida.
En av de största fördelarna med att använda ett CMS (Content Management System) är att det gör det lättare att hålla sidan uppdaterad. Istället för att en utvecklare måste sitta och uppdatera koden med jämna mellanrum, sitter de som utvecklar CMS systemet och uppdaterar åt dig.
Genom sitt lättförståeliga gränssnitt erbjuder CMS: er också flera olika typer av saker som till exempel kommentarer, diskussioner, sökmotoroptimering, mallhantering och statistikhantering – allt tillgängligt genom enkla menyer. Detta ger användarna stor flexibilitet när det gäller deras webbsidor samtidigt som de minskar betydelsen av teknisk kunskap om webbutveckling.
Ett annat starkt argument för att använda ett CMS är sekretess och säkerhet. I stort sett alla CMS-system har inbyggda funktioner som skyddar din webbplats mot dataintrång och malware-attackers. Det gör att du kan ha lugn och ro i vetskap om att dina data är säker oavsett om du driver en liten blogg eller en stor webbsida med tusentals besökare varje dag.
Nackdel med CMS
En nackdel med att använda ett CMS är att du är begränsad av dess funktioner. Du kan inte koda in egna funktioner eller anpassa din hemsida på det sätt som du vill. Dessutom kan det ibland vara svårt att få den hemsida som du vill ha med bara de förinställda teman och tilläggen.
Det går att lägga till massor av funktioner i ett CMS, men då krävs kunskaper inom kodning.
Koda själv
Att skapa en hemsida från grunden, eller att koda det själv, är inte nödvändigtvis en enkel process, men det kan vara extremt givande när du har lärt dig tekniken för att kunna skapa din egen unika webbsida. För att börja bygga din egen hemsida måste du först förstå hur de olika delarna fungerar tillsammans. Webbutvecklare använder vanligtvis webbtekniker som HTML, CSS och JavaScript för att bygga upp olika webbsidor. HTML är en markeringstextspråk som används för att strukturera text och media på en webbsida. Det är vad som bestämmer utseendet och innehållet på din webbsida. CSS används sedan för att definiera dess layout och stil samt hantera presentationen av webbplatsens innehåll. JavaScript är ett programmeringsspråk som används för dynamisk interaktion mellan användaren och websidan, detta inkluderar animeringar, navigeringstips och annat innehåll på sidan.
Exempel på språk att koda med:
- HTML (HyperText Markup Language) – Det här är grunden för alla webbsidor och används för att strukturera innehållet på en hemsida.
- CSS (Cascading Style Sheets) – Används för att styla och formatera HTML-dokument för att skapa en hemsida som ser snygg och professionell ut.
- JavaScript – Används för att lägga till interaktiva element och funktioner på en hemsida, såsom animeringar och dynamiskt innehåll.
- PHP (Hypertext Preprocessor) – Ett server-sidigt skriptspråk som används för att skapa dynamiska hemsidor och webbapplikationer.
- Ruby on Rails – Ett ramverk för att utveckla webbapplikationer som gör det enkelt att skapa en snygg och användarvänlig hemsida.
- ASP.NET – Ett ramverk för att utveckla webbapplikationer som används av många stora företag och organisationer världen över.
- React – Ett populärt JavaScript-bibliotek som används för att bygga interaktiva och responsiva webbapplikationer.
Fördel med att koda själv
En av fördelarna med att koda en hemsida själv är att du har full kontroll över hur hemsidan ser ut och fungerar. Detta kan vara särskilt viktigt om du har specifika krav eller önskemål om hur hemsidan ska se ut och fungera. Med ett CMS (Content Management System) kan det vara svårare att göra vissa typer av anpassningar eller att skapa en helt unik design för din hemsida. Dessutom kan det vara enklare att uppdatera och underhålla en hemsida som du har kodat själv eftersom du har full kunskap om hur koden är uppbyggd.
En annan fördel är att hastigheten på hemsidan blir väldigt snabb då du har full kontroll över hur koden skrivs och att det inte finns massa onödig kod som gör hemsidan seg.
Nackdel med att koda själv
Att koda själv är väldigt tidskrävande och tar upp mycket resurser. Alla funktioner måste byggas upp och testas från grunden och det är väldigt tidskrävande och därmed kostsamt.
En stor nackdel med att koda en hemsida själv är att det kostar mer än att använda sig av befintliga program och verktyg. Om man inte har tillräckligt med erfarenhet inom programmering kan detta vara ett problem. Dessutom är det nödvändigt att ha tillgång till rätt utrustning, såsom utvecklingsprogram och andra resurser för att skapa en fungerande webbplats. I vissa situationer kan dessa resurserna och kompetensen vara svåra att få tag på. Dessutom krävs det högre kompetens för att skapa bra kod, noggrannhet och god planering – alla faktorer som ofta tar lång tid och energi. Även om man lyckas bygga en fungerande hemsida med hjälp av sin egen kod, så finns risken för fel som kan leda till stora problem om inte de upptäcks innan hemsidan publiceras. Förutom risken för fel finns det stora möjligheter till brister i fråga om webbsidans design, navigering och användarvänlighet (UX); dessa saker kan bara uppnås genom god programmeringskunskap och erfarenhet inom design. Att skriva innehållsfattig eller instabil kod kan leda till problem med sökmotorernas indexering av din webbplats, vilket ytterligare minskar din exponering på internet. Sist men inte minst innebär arbetet med att skapa en hemsida från grunden mycket tid – beroende på den önskade funktionen eller designen som du vill ha i slutresultatet, kan processen ta flera veckor eller månader!
Slutsats
Båda metoderna har sina för- och nackdelar som jag nämt ovanför. Det viktigaste är att kolla på är att anpassa utmed projektets storlek och budget. Har företaget råd att betala för att bygga en hemsida från grunden (som kan kosta minst 50 000:- för en sida) och hur mycket kan de sköta själva sedan när projektet är färdigt.
Medans en hemsida byggt med ett CMS går mycket snabbare och mer kostnadseffektivt och för de flesta företag så finns alla passande funktioner redan. Det kommer vara lättare för er att uppdatera ny information och att ni själva kan lösa de grundläggande sakerna på eran hemsida utan att behöva ta in en konsult varje gång.
Vi på Joart värdesätter kundernas budget och tid. Vi arbetar ofta med CMS system för att göra det så smidigt som möjligt för kunden att få en professionell hemsida som uppnår era krav.
Varmt välkommen att kontakta oss för vilken lösning som är bäst för er!